2024 spalio 10

Savivaldybės konkurse – gerai įvertinta paraiška ir paskirta parama


Įvertinusi klubo pateiktą paraišką Vilniaus miesto savivaldybės administracija patvirtino artimiausių 3 metų paramą „Žalgiriui“.

Aukšto meistriškumo sporto projektų konkurse 2025-2027 metams iš 48 pretendentų „Žalgirio“ paraiška buvo viena iš trijų, surinkusių daugiausiai balų.

Įvertintos paraiškos

Paraiškų teikimas vyko liepos mėnesį. Konkursui teiktose paraiškose vertinti bendrieji kriterijai, tokie kaip sporto projekto aktualumas, svarba, veiksmingumas, poveikis ir tęstinumo potencialas, ekonominis ir finansinis projekto pagrindimas bei valdymas ir viešinimas.

Taip pat įvertinti pareiškėjo sportiniai rezultatai per pastaruosius 4 metus, jaunimo ugdymo programa, nauda Vilniui ir vilniečiams, pareiškėjo pajamų augimas, valdymo profesionalumas ir skaidrumas.

Įvertinus šiuos kriterijus iš 50 galimų balų „Žalgirio“ paraiškai skirta 44,4 – tiek pat kaip „Ryto“ krepšinio klubui. Daugiau balų surinko tik vienas sporto klubas (45,75 balo).

Paskirta parama

Projekto vertintojų sprendimu „Žalgiriui“ skirta parama nuo 2025 m. sieks 1 mln. 464 tūkst. eurų (iš viso 4 mln. 393 tūkst. eurų 3 metų laikotarpiui).

Palyginimui, reprezentaciniam krepšinio klubui „Ryto“ klubui skirta 1 mln. 970 tūkst. metinė parama (5 mln. 910 tūkst. per 3 metus).

„Šio konkurso rezultatai – reikšmingas įvertinimas mūsų klubo administracijai, personalui, žaidėjams, rėmėjams, kurie kelerius metus sunkiai dirbo dėl „Žalgirio“.  Esame dėkingi Vilniaus miesto merui ir Tarybai už pasitikėjimą, savivaldybės administracijai už bendradarbiavimą, o savo aistruoliams ir visiems miestiečiams – už palaikymą. Tuo pačiu mums tai yra įpareigojimas išlaikyti aukštus standartus ir svarbi motyvacija tęsti pradėtus naujus projektus“, – sakė „Žalgirio“ vadovė Vilma Venslovaitienė.

Ji pažymėjo, jog artimiausi prioritetai – klubo akademijos vystymas ir „Žalgirio“ namų susigrąžinimas. „Savivaldybės parama mums padeda užtikrinti klubo ilgalaikį stabilumą – palyginčiau tai su namo pamatais. Tačiau savo ruožtu nesėdime rankas sudėję – stengiamės augti ir siekiame, kad iš tų pamatų iškiltų ir namas. Prieš 2 metus pasiekti istoriniai rezultatai Europoje padėjo klubui pilnai įsigyti akademiją, o dabar turime dar didesnį tikslą – turėti savo stadioną. Padedant žalgiriečių bendruomenei ieškome rėmėjų, kurie padėtų šią svajonę įgyvendinti“, – teigė klubo direktorė.

Išlaidos – konkrečioms sritims

Savivaldybės parama skirta projekte nurodytoms tikslinėms veiklos kryptims finansuoti. Projektą sudaro 3 pagrindinės kryptys – pagrindinės klubo komandos veikla, jaunimo programa ir socialinė veikla (bendruomenės įtraukimas).

Paskirtos lėšos gali būti naudojamos tik tam tikroms šių projektų dalių išlaidoms: su projekto įgyvendinimu susijusiam darbo užmokesčiui, patalpų (tarp jų ir sporto bazių) nuomai, sportinės veiklos užmokesčiams, maitinimui, sporto inventoriaus įsigijimui ir pan. Vienai išlaidų kategorijai negali būti skirta daugiau kaip 66,6 proc. visų paramos lėšų.

Lėšų negalima naudoti sporto infrastruktūros statybai ar remontui, piniginiams prizams, baudoms ir kt.

Projektų vykdytojai prie projektų turi prisidėti nuosavomis ar kitų šaltinių lėšomis ne mažiau kaip 20 proc. nuo bendros projektų išlaidų sumos.

Vilniaus savivaldybės paramos santykinė dalis „Žalgirio“ biudžete per pastaruosius 5 metus ženkliai sumažėjo: 2019 m. ji sudarė 49 proc. nuo visų klubo pajamų, o 2023 m. – 26 proc.

Auganti parama sportui

Kaip skelbia savivaldybė, iš viso kasmet aukšto meistriškumo programai bus skirta po 5,5 mln. eurų. Juos gaus 20 sporto klubų, kurie ugdo aukšto meistriškumo talentus ir garsina sostinės vardą.

„Į aukšto meistriškumo sportą sistemingai ir nuosekliai investuojame jau ne vienerius metus. Šios lėšos profesionalaus sporto klubams suteikia daugiau galimybių rengiant jaunuosius sportininkus, leidžia auginti jų potencialą ir didinti motyvaciją. Profesionalūs atletai išauga iš pačių mažiausiųjų, tad labai svarbu, kad miesto finansinė parama prisideda prie jaunųjų ateities talentų tinkamo pasiruošimo dar ankstyvame amžiuje“, – teigė Vilniaus meras Valdas Benkunskas.

Iš viso 2025–2027 m. laikotarpiui 16 mln. eurų finansavimas paskirstytas 8 moterų ir 12 vyrų sporto klubų.

Savivaldybės finansavimas aukšto meistriškumo sporto klubų projektams nuolat didėja – 2024 m. skirta daugiau nei 10 mln. eurų, 2019–2021 m. – 7,8 mln.

Visas sporto sričiai skiriamas sostinės biudžetas susietas su miesto biudžetu ir kasmet auga – šiemet sportui tenka 3,4 proc. nuo viso Vilniaus 2024-ųjų biudžeto. Tačiau lyginant su kitais šalies miestais suma šiuo metu išlieka mažiausia: Kauno miesto savivaldybės 2024 m. biudžetas – sportui – virš (7,6 proc.), Klaipėdos miesto savivaldybės 2024 m. biudžetas – poilsiui ir sportui – virš (6,3 proc.), Šiaulių miesto savivaldybės 2024 m. biudžetas – virš (6,7 proc.).